Domowe wędzenie to sprawdzona metoda konserwacji produktów, dająca wiele satysfakcji. Wędzone wyroby posiadają specyficzny zapach i smak, urozmaicający codzienne menu. Do ich profesjonalnej konserwacji jest jednak potrzebna odpowiednia wędzarnia. Specjaliści np. ze sklepu grillomaniak.pl doradzą Ci, jaką wędzarnię wybrać.

Wędzarnia – czym jest?

Wędzarnia to specjalne urządzenie do konserwowania:

  • mięs,
  • ryb,
  • wędlin,
  • serów.

Dzięki takiej metodzie wyroby posiadają wyjątkowy smak.

Do konserwacji produktów wykorzystuje się dym. Wędzarnie umożliwiają produkcję wyrobów oraz ich swobodne wieszanie. Zaprojektowana na indywidualne zamówienie wędzarnia pozwala na zapewnienie trzymanym produktom odpowiedniej temperatury oraz regulację ujścia dymu.Dostępne na rynku wędzarnie różnią się od siebie budową, rozmiarami i funkcjami.

Typowa wędzarnia składa się z:

  • paleniska,
  • kanału dymowego: przewodu,
  • komory do wędzenia,
  • akcesoriów: prętów, haków i siatek,
  • szybra: do regulacji poziomu temperatury i dymu,
  • komina,
  • termometru.

Wędzarnie – typy

Wyróżniamy następujące rodzaje wędzarni:

  • elektryczne,
  • murowane,
  • drewniane,
  • z beczki: składa się z przewodu dymowego i paleniska,
  • typu szafkowego,
  • na zrębki: przenośna wędzarnia podrzegawa palnikiem spirytusowym, posiada niewielkie wymiary i przeznaczona jest do wędzenia ryb.
  • ogrodowe.

Przy wyborze wędzarni najlepiej kierować się możliwościami finansowymi, przestrzenią, jaką dysponujemy oraz własnymi potrzebami.

Wędzarnie ogrodowe – dlaczego warto ją mieć?

Wędzarnia ogrodowa to najbardziej wygodna i bezpieczna opcja wędzenia, jeśli tylko dysponujemy ogrodem.Wędzarnia ogrodowa wyróżnia się na tle innych typów wędzarni większymi wymiarami. Estetycznie zaprojektowana, stanowi główny element wystroju ogrodu. Wędzarnie ogrodowe są wykonane z różnego tworzywa. Najczęściej wędzarnie ogrodowe wykonuje się z cegieł, drewna lub połączenia tych materiałów. Zaawansowane wędzarnie ogrodowe posiadają wbudowane grille oraz schowki do trzymania drewna. Wędzarnia może także stanowić część większych konstrukcji. Wędzarnie ogrodowe mogą posiadać wbudowane dwa systemu kanałów dymowych. Dzięki temu wędzarnia pozwala na krótkie wędzenie na gorąco i długie wędzenie na zimno.

Samodzielne wędzenie

Wędzarnia ogrodowa to najlepszy sposób na samodzielne wędzenie produktów spożywczych. Przygotowane produkty są zdrowe i najwyższej jakości. Wędzarnię można postawić w ogrodzie lub na tarasie. Idealna wędzarnia ogrodowa np. model 501 posiada uchwyty, umożliwiające łatwe przenoszenie. Taka wędzarnia powinna się składać z tylnej ściany do regulacji ujścia dymu oraz przednich drzwi, które pozwolą na wygodne regulowanie dopływu powietrza od dołu. Wykonana z wytrzymałego tworzywa, np. blachy, pozwala na długotrwałe użytkowanie. Dzięki termometrowi, możliwa jest regulacja temperatury. Najlepsza wędzarnia ogrodowa to także taka, która nie zawiera szkodliwych dla zdrowia środków chemicznych. Najlepsza wędzarnia ogrodowa to taka, która jest łatwa do przenoszenia, prosta w obsłudze i wystarcza na lata. Dzięki wędzarni ogrodowej można się cieszyć wyjątkowym smakiem wędzonek.

Więcej informacji na stronie Grillomaniak. Sprawdź!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ