Toffi to gęsta, słodka, dosyć twarda masa, sporządzana z cukru (lub melasy) i masła. Niektórzy twierdzą, że kolorem i smakiem przypomina nieco miód. Jest proste, pyszne i przydatne do wielu dań, deserów i ciast. Toffi jest uniwersalne. Na ciepło, na zimno, jako sos do lodów. Dowiedz się jak zrobić toffi i poznaj najlepsze przepisy z toffi!

Karmel a toffi

Karmel i toffi często traktuje się jako ten sam produkt. Jednak różnią się smakiem i zawartością składników. Karmel robi się z samego cukru i soku z cytryny, a tofii to karmel najczęściej wymieszany ze śmietaną, mlekiem, bądź jogurtem.

Przepis na sos toffi, polewę toffi – świetny dodatek do ciast i deseró

Składniki:

  • szklanka cukru (może być brązowy),
  • 85g masła,
  • 250ml śmietany, najlepiej kremówki,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii,
  • 3-4 krople olejku migdałowego.

Przygotowanie:

  1. Nagrzej suchą patelnię i po chwili wsyp na nią cukier, mieszaj drewnianą łyżką i poczekaj, aż się rozpuści
  2. Dodaj masło, mieszając całość energicznie, aby nie dopuścić do zbrylenia się cukru.
  3. Kiedy masło i cukier połaczą się, zdejmij patelnię z ognia, dodaj sól i śmietanę. Mieszaj aż uzyskasz gładki, dość gęsty sos. Na koniec dodaj ekstrakt i olejek i wymieszaj.

Sos trzymaj w lodówce. Gdy będziesz go potrzebować wystarczy go podgrzać w mikrofalówce i znów staje się płynny.

Sos toffi ten doskonale sprawdza się jako dodatek do lodów, deserów z bitą śmietaną, naleśników, możesz go również użyć jako polewy do ciasta. Świetnym urozmaiceniem będzie dodanie do niego pokruszonych orzechów czy  migdałów.

Biszkoptowe ciasto toffi – zachwyci twoich gości

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao.
  • 500 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 500g masy kajmakowej

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywno w między czasie dodając cukier. Następnie dodaj żółtka i zmiksuj wszystko. Na koniec do masy dorzuć mąkę, kakao i delikatnie wymieszaj. Całość wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut.Wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty.
  2. Masa: ubij śmietanę, dodaj 2 duże łyżki masy krówkowej i wymieszaj. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, po czym wystudź i połącz z masą. Następnie nałóż masę na biszkopt i przykryj drugim blatem.
  3. Pozostałą krówką pokryj wierzch ciasta.

Pomysł na toffi cukierki – idealna przekąska na wieczór

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 łyżki masła,
  • aromat waniliowy,
  • 1 i ½  szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wrzuć cukier, masło oraz dodaj mleko i wodę.
  2. Podgrzej masę ciągle mieszając, aby jej nie przypalić.
  3. Gdy masa zgęstnieje i uzyska ciemnozłoty kolor, zdejmij ją z ognia i przelej na wysmarowaną masłem formę.
  4. Już trochę chłodniejszą formę włóż do lodówki. Po zastygnięciu masę można pociąć w dowolne kształty.

Toffi cukierki i inne słodkości

Co zaś z osobami, które nie czują się w kuchni jak we własnym królestwie? Ci, którzy nie lubią albo nie mają czasu na piekarskie szaleństwa mogą po prostu udać się do sklepu i kupić coś z toffi, również smaczne jak domowe wypieki. Smakosze ekskluzywnych słodyczy powinni sięgnąć po różnorodne cukierki od Vobro, polskiej firmy cukierniczej. Karmelowe, truflowe z adwokatem? Znajdź swoje ulubione!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ